Muhabbet KuşLarı
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Muhabbet KuşLarı

Muhabbet Kuşu Sitesi
 
AnasayfaKapıAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yapKuş Sesi Dinleyin

 

 dikkat edilmesi gereken konular

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
TrenD
Admin
TrenD


Erkek Mesaj Sayısı : 23
Yaş : 65
NereLerdensin ? : BURSA
Kayıt tarihi : 28/01/09

dikkat edilmesi gereken konular Empty
MesajKonu: dikkat edilmesi gereken konular   dikkat edilmesi gereken konular EmptyPaz Mart 01, 2009 12:32 am

E. Üretimin Püf Noktaları

Yuvalık Kontrolü: Kuluçkadaki çiftler, özellikle dişi muhabbet kuşu mümkün olduğunca az rahatsız edilmelidir. Yumurta ve yavru kontrolu yapılırken yuvalığın kapağı bir anda açılmamalıdır.
Yuvalık kontrolunün günde en az iki defa yapılmasında fayda vardır. Bu kontrolller anne veya babanın zarar verdiği yavruları daha erken farketmenizi sağlar, yavruların daha fazla zarar görmesini engelleyebilirsiniz. Yumurtayı kırmış fakat yumurtadan çıkamamış civcivlerin yumurtadan çıkmasını sağlayabilirsiniz. Günü geldiği halde yumurtadan çıkmamış yavruları kurtarmanın yolu ise yumurtalara numara vermek ve zamanında çatlamayan yumurtaları özenli bir şekilde açmaktır.

Üretim ortamı ve malzemeler: Üretim ortamı temiz, sessiz ve güneş alan bir ortam almalıdır. Bazı üreticiler zifiri karanlık ortamlarda sadece florasan lamba kullanarak üretim yapmakta, kuşlar belki de ömürleri boyunca güneş ışığından mahrum kalmaktadır ki bu da çok yanlıştır. Üretimde kullanılan malzemeler her çift için farklı olmalıdır. Örneğin her çiftin yem, mama kapları, suluğu ayrı olmalıdır. Bu sayede üretimhande ortaya çıkabilecek bir salgın hastalı daha kolay farkedebilir ve önleminizi alabilirsiniz. Verimli üretim yapabilmek için çiftlerinize en iyi imkanları sağlamalısınız, üretimdeki muhabbet kuşlarının uçma imkanları olmadığı için üretimde kullanılan gözler mümkün olduğunca büyük olmalıdır. Yuvalıklar da yavruların anne tarafından ezilmemesi için veya birbirini ezmemeleri için yeterince büyük olmalıdır.

Yuvalık ne zaman takılmalıdır ? Muhabbet kuşları 8-12 aylık arasında erişkin olurlar, dişilerin erişkinliğe ulaşması erkek muhabbet kuşlarından daha uzun sürer. 6 aylık bir çift muhabbet kuşunun kafesine yuvalık takmak doğru degildir. 9 aylık olduklarında çiftlerinizin kafesine yuvalık takabilirsiniz. Dişinin yuvalığa ilgi duyması ve yumurtlaması 2-3 ay sürebilir. Damızlık muhabbet kuşlarını satın aldığınızda ortama alışmaları için onlara en azından 1-2 ay süre tanımalısınız. Bir çok kişi sabırsız davranıp satın aldığı damızlık muhabbet kuşlarını eve getirdiği gibi kafeslerine yuvalık takmaktadır. Kuşları satın alan kişi, kuşların geldiği ortamı, yorgun olup olmadıklarını, yaşlarını bilmediği için kafese hemen yuvalık asmak doğru degildir.

Eş seçimi veya tanıştırma nasıl yapılmalıdır ? Genelde evde tek muhabbet kuşu besleyen insanlar evcil hayvan mağazalarından satın aldıkları 2. bir kuşu eve getirdiklerin kuşların hemen eş olacaklarını zannederler. Durum hiç de sanıldığı gibi degildir. Örneğin uzun yıllar tek bakılan muhabbet kuşları yıllarca kendi türünden bir canlı görmedikleri ve insanlar ile arkadaşlık etmeyi seçtikleri için eve yeni gelen kuşa hiç ilgi göstermezler hatta kıskanıp ona zarar vermeye de kalkışabilirler. Bu yüzden 1 yaşını doldurmadan tek beslediğiniz kuşunuza eş almanızı tavsiye ederiz. Eğer çift olarak kuş satın alıyorsanız ve yavru alma hevesiniz varsa kuşları satın alacağınız yerde bir müddet kuşları izleyip, birbiriyle anlaşan, birbirini kaşıyan veya besleyen bir çift muhabbet kuşunu seçmelisiniz. Tek olarak baktığınız bir muhabbet kuşuna eş almak istediğinizde yapılacak en doğru davranış ona eşini kendisinin seçme fırsatını tanımanızdır. Örneğin kuşunuzu evcil hayvan mağazasında bir çok arkadaşının bulunduğu bir kafese koyup bir süre izlersiniz. Anlaştığı bir muhabbet kuşu varsa onu satın alırsınız. Dişi muhabbet kuşları daha zor eş seçtikleri için salmadaki erkek sayısının dişi sayısından daha fazla olmasında yarar vardır. Eğer kuşunuzun eşini seçme şansı yok ve siz ona eş aldıysanız onları bir araya getirdiğinizde anlaşabilmeleri için onlara zaman tanımalısınız. Örneğin 2. kuşunuzu satın aldığınızda onları bir süre ayrı kafeslerde tutup daha sonra bir araya getirmek, tanıştırma için sıkça kullanılan bir yöntemdir.

Üretim için çift seçimi: Muhabbet kuşu üretmeye karar veren insanlar genelde evcil hayvan mağazalarından yaşını ve geçmişini bilmedikleri damızlık muhabbet kuşları satın alırlar. Yavru alma hevesi olan herkese tavsiyemiz yavru muhabbet kuslari alip bunlari buyutmesidir, yani yaklaşık 1 senelik bir bekleme suresi vardır. Damızlık muhabbet kuslarini satin aldiginizda bu kuslarin gecmisini, yaşlarını bilmediginiz icin onlara ne kadar iyi bakarsaniz bakin yavru alamayabilirsiniz. Ornegin disi yumurtlasa bile yumurtlarina kiran bir kus olabilir veya erkek disi kuslara hic ilgi gostermeyen çok yaşlı bir kus olabilir.

Eş alırken nelere dikkat edilmelidir ? Tek baktığınız muhabbet kuşunuza eş alırken mümkün olduğunca onun yaşına yakın bir muhabbet kuşu almanızada fayda vardır. Örneğin 2 yaşındaki bir muhabbet kuşuna 2-3 aylık bir yavruyu eş olarak almak doğru degildir. 2 yaşındaki kuş çiftleşmeye fazlasıyla istekli ise davranışları yavru için fazlasıyla rahatsız edici olabilir. 1 yaşındaki bir muhabbet kuşuna mümkünse 6 aylıktan daha büyük bir eş alınmalıdır. 3-4 yaşındaki bir muhabbet kuşuna ise en azından 1 yaşında bir eş alınması daha uygundur.

Muhabbet kuşlarından kaç yaşına kadar yavru alınabilir ? Dişi muhabbet kuşlarından 3-4 erkek muhabbet kuşlarından 6 yaşına kadar yavru alınabilir. İlerleyen yaşına rağmen hala çiftlerinizden yavru almaya çalışırsanız onların sağlığını tehlikeye atan durumlar söz konusu olabilir. Örneğin yumurta tıkanması yaşlı kuşlarda daha fazla görülür ve dişi muhabbet kuşunuzun ölümüne sebep olabilir. İlerleyen yaşlarda yavru bakımı çiftler için daha stresli ve yıpratıcıdır.

Kızıştırma: Çiftleşme ve üreme belirtileri göstermeyen kuşları daha istekli hale getirmek için çeşitli yöntemler denemek mümkündür. Uygulanabilecek yöntemler bazı çiftlerde işe yarayabilir, bazılarında işe yaramaz. Örneğin yem karışımına nijer gibi kızıştırıcı tohumlar ekleyebilirsiniz. Çiftlerinize çok az miktarda bal verebilirsiniz. Salmalarda dinlendirme yoluna gidebilirsiniz. Kuşların anlaştıkları halde çiftleşmemesinin sebebi %90 sahibinin onlara uyguladığı bakım ile ilgilidir. Bakım koşullarınızı yeniden gözden geçirmeniz gerekir.

Üretime hazırlama: Üreticiler kuşlarını üretime hazırlarken onları salmalarda tutarlar, salmalarda barınan muhabbet kuşlarının uçma imkanları vardır. Uçma imkanına sahip olan kuşlar da kafeste bakılanlara göre fiziksel anlamda üretime çok daha hazır olurlar. Salmalarda daha geniş hareket alanı olduğu için vücutlarında yağlanma daha az olur. Üretime hazırlanan kuşlara daha az yağlı bir yem karışımı verilmesi daha uygundur. Örneğin salmalardaki kuşlarda yemdeki aspur (darıya oranla daha yağlı bir tohumdur) oranı %20 üretimdekilerde %35 olabilir. Üretimdeki çiftler yavru büyüttükleri için hergün mama verilmesi gerekmektedir. Salmalarda üretime hazırlanan kuşlara çok daha seyrek olarak mama verilmelidir. Örneğin haftada 1-2 defa.

Dişi ve erkek muhabbet kuşu üreme isteğini nasıl belli eder ? Dişi muhabbet kuşları yumurtlayacakları zaman normalden daha fazla kalsiyum tüketirler. Eğer kafese asılı bir yuvalık varsa dişi muhabbet kuşu zamanının çoğunu yuvalıkta geçirir. Bu sırada yuvalığın içinde kemirme sesleri duyabilirsiniz. Dişi muhabbet kuşu yuvalık zeminini içgüdüsel olarak kemirir. Erkek muhabbet kuşları çiftleşmek istediklerinde eşlerine sürekli kur yaparlar, erkek ayağını dişinin sırtına koymaya çalışır.

Yavrunun gelişimi ve bağımsızlığını kazanması: Yavrular genelde 4-5 haftalıken yuvalıktan atlamaya başlarlar veya erkek/dişi muhabbet kuşu tarafından yuvalıktan atılırlar. Üreticiler genelde yuvalıktan atlayan yavruları hemen ayırırlar, yavru yem yemeyi biliyorsa onu ayrı tutmaya devam ederler, yavru yem yemeyi bilmiyorsa onu tekrar yuvalığa geri koyarlar.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://muhabbetkusu.forumdizini.com
TrenD
Admin
TrenD


Erkek Mesaj Sayısı : 23
Yaş : 65
NereLerdensin ? : BURSA
Kayıt tarihi : 28/01/09

dikkat edilmesi gereken konular Empty
MesajKonu: DAMAR KONULAR OKUYUN   dikkat edilmesi gereken konular EmptyÇarş. Mart 11, 2009 6:56 pm

Muhabbet KuŞu İÇİn Mama Hazirlama TeknİĞİ

gerekli mazemeler:
yumurta-toz şeker-rendelenmiş somun ekmek-sarmısak döveceği-mama kabı-rende-yemek kaşığı-..
miktarlar..
ben ortalama 150 adet kuş için hazırladığım karışımı belirtiyotum..
-öncelikle 4 yada 6 adet arasında değişen kaynamış yumurta..
- yaklaşık 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 aded somun ekmek
-karışımı sağlıyacak kap ve sarmısak döveceği..

öncelikli olarak somun ekmeği rendeliyoruz ve sonra kaba boşaltıyoruz sonra yumurta kabuklarını soyup iyice döverek eziyoruz ve somun kırıntısına boşaltıyoruz.
sonra yumurtaları ezip karışımın içine katıyoruz.
sonrada iki yemek kaşığı toz şeker katıp iyice karıştırıyoruz..
içerisine çeşitli toz antibiyotik yada vitaminlerden çok az miktarlarda katarak karışımı hazır hale getiriyoruz mamamız hazırdır..

ve yemlameyi daima dışarıdan yapmalıyız mümkünse elimizi içeri koymayalım çünkü çift olankuşlar altında yavru yada yumurta varsa çok ürkektirler..annelik iç güdüsü..buda yavrularını dövme yumurtayı yuvadan atma yada yumurtalarını kırmaya neden olabilir..siz siz olun yemlemeyi daima dışardan yapın..evcil ve tek olan kuşlar için tam tersini uygulayın bol bol elinizi değdirin..

bütün bunlar resimlerle aşşağıda sergilenmiştir...


DİŞİ KuŞ Alirken

1-elindeki erkek kuş ile aynı yaşta olmalıdır..en azından 6 aydan büyük olsun yoksa erkek kuşun yavru kuşu(6 aydan ufak) dövebilir..
2- aynı renkte olan çiftler daha iyi anlaşır..daha çok yavru verir veuyumludurlar..(deneyim)
3-özellikle gaga kısmına iyice bak ve aldığın dişi kuşun gagası pürüzlü olmaın çatlaklar olmasın bu çok önemlidir..
4-karın kısmında tüyler dökülmüş olmasın dökülmüşse o dişi daha önceden çifte katılmış kullanılmıştır..genel anlamı ile tüyler parlak ve canlı görünümde olmalıdır...
5-kafesinde yuvaolmalı ve yuvaya talaş bırakmalısın..
6-attığın dişi erkeği ile kavga ediyorsa sorun etme alışana dek ara ara aynı kafese koy kavga edince ayır..elinde iki kafes bulundur..mutlaka birgün beğeneceklerdir..ama imkanın varsa dişini değişt..bu sana zaman kazandıracak kısa sürede yavru alacaksın..
7-imkanın yoksa değişme şansın yoksa birgün mutlaka çiftleşirler..
8-çiftleştikten sonra 10-15 günsonra yuvayı kazımaya başlar ve yuvayı gagası ile kazıyarak ses çıkartır..bu sesi duydunmu bilki yumurta yoldadır ve sana şimdiden bol yavrulu günler...
umarım şimdilik faydlı olmuştur..resimlerime bak oradaki dişilerin gaga yapısına ve tüy düzenine oradan resimlerden yardım alabilirsin..saygılarımla...
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://muhabbetkusu.forumdizini.com
 
dikkat edilmesi gereken konular
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Muhabbet KuşLarı :: Bakım :: Üretim-
Buraya geçin: